Facebook

Márkák-Leírások

 

 

 

Kölyök kutyák

Kölyökkutya áll a házhoz

 

Mik az első lépések friss kutyatulajdonosoknak? Lehet-e túl sok időt tölteni egy kölyökkutyával? Mi az ivartalanítás jelentősége? Mikor kezdjünk kutyaiskolába járni?

 

Egy kölyökkutya megérkezése mindig nagy öröm, azonban a kezdeti lelkesedést hamar felválthatja a bosszúság, ha nem készülünk fel megfelelően a jövevény érkezésére. 

 

-          Az alap felszereléseket érdemes már a kölyök megérkezése előtt beszerezni, hogy minél hamarabb megszokhassa és birtokba vehesse új környezetét.

-          Fontos kialakítani egy csendes és nyugodt környezetet, ahova kiskutyánk félrevonulhat pihenni.

-          Ajánlatos úgy szerveznünk a teendőinket, hogy a kiskutya hazavitelét követő napokban lehetőleg ne kelljen egyedül hagyni hosszabb időre.

-          Az első 2-3 napban hagyjuk békén kis kedvencünket, ne vigyük túlzásba a játékot, ne szeretgessük agyon. Engedjük, hogy ő maga fedezze fel a lakást, hagyjuk pihenni, figyeljük a reakcióit, táplálkozását, a széklet és vizelet ürítését. Ezt mindenképpen értessük meg családtagjainkkal is!

-          Már az első héten vigyük el állatorvoshoz, ahol az általános vizsgálat mellett kikérhetjük tanácsát a tartásra, táplálásra, nevelésre vonatkozóan. Jelezzük a tulajdonos váltást, és a petvetdata rendszerben is történjen meg a microchip, illetve az új tulajdonos felvétele.

-          A kölyökkutya naponta többször, kis mennyiségű eledelt fogyasszon, lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban. Soha ne váltsunk hirtelen tápot átmenet nélkül (7-10 napig keverve a régi és új tápot, fokozatosan elhagyva a régit).

-          Eleinte kiskutyánk ideje nagy részét alvással tölti. Azonban ahogy a kutyus nő, úgy nő a játékra fordított idő hossza is, ezért szerezzünk be neki megfelelő minőségű kutyajátékot. Fontos, hogy az ideális játék megfelelő méretű, kiváló anyagból készül, nem rágható szét és nem szakadnak le róla darabok!

-          Akár azonnal elkezdhetjük kutyusunkat tanítgatni, nagyon gyorsan fogunk haladni. Vegyük figyelembe, hogy a kölyökkutyák csak rövid ideig képesek koncentrálni, úgyhogy inkább többször gyakoroljunk pár percet.

-          Ha a kiskutya rágni készül, szóljunk rá, és amint abbahagyja, dicsérjük meg, és adjunk neki olyasmit, amit rághat.

-          Rossz kutya nem létezik, legfeljebb rosszul nevelt kutya. A harmonikus együttélés érdekében nagyon fontos az is, hogy mind fizikai, mind mentális lefárasztásukról gondoskodjunk.

 

Esendő kutyakölykök

Köztudott, hogy az újszülöttek életének nélkülözhetetlen szereplője az édesanya, függetlenül attól, hogy emberről vagy négylábú barátainkról van szó. Ugyanis nemcsak meleget és tápanyagot nyújt folyamatosan, hanem immunológiai védelmet is. Életükben rendkívül fontos szerepet játszik mind a passzív, mind az aktív immunitás.

 

Passzív immunitásnak nevezzük azt, amikor a kölykök az édesanyjuk tejéből származó ellenanyagokat használják fel saját szervezetük kórokozóinak leküzdésében. Ezt követően 8 hetes korukban kezd el a szervezetük ellenanyagot termelni, vagyis ekkor alakul ki az aktív immunitás. Erre a fokozatosan kiépülő immunitáskészségre épül az oltási program is.

 

A különböző betegségek, mint a fertőző májgyulladás, vagy a parvo vírusos gyomor és bélgyulladás főként fiatal korban fenyegetnek a legjobban, ezért is fontos az oltási program betartása.

Az oltóanyagok mellett kiemelkedően fontos szerepet játszik a fejlődés igényeinek megfelelő táplálkozás, mely szintén segít a jó immunműködés kialakításában.

Rendkívül fontos, hogy kutyánknak olyan tápot válasszunk, mely korának, fajtájának és speciális igényeinek is megfelel.

Azonban ha mégis megbetegszik kedvencünk, haladéktalanul keressük fel állatorvosunkat.

 

 

Honlap készítés