Facebook

Márkák-Leírások

 

 

 

Gondozási-tartási hibák

Hasznos tippek és tanácsok akvaristáknak

 

Szűrő beállítása: A szűrőt 1-2 cm-re a víz alá merítve kell elhelyezni. Amennyiben mélyebbre helyezi, úgy nem tudja leszívni a levegőt a szilikon csövön. A szűrő teljesítményét a +/- állító gombbal kell beállítani úgy, hogy az áramlás ne legyen zavaró a halaknak. Ha a halak nem mennek az akvárium szűrővel ellentétes oldalára, akkor ott zavarja őket a leáramlás. A szűrőből kiáramló víz mindig az akvárium hosszában kell, hogy mozgassa a vizet.

 

Szűrő takarítása: Sose törekedjen a szűrőszivacs teljes tisztaságára. A benne maradó hasznos baktériumok sokkal könnyebben regenerálódnak, ha van egy kis maradék a szivacsban. Törekedjen rá, hogy hasonló hőmérsékletű vízzel mossa át a szivacsot, mint amilyen az akvárium vize. Minél előbb helyezze vissza az akvárium vízébe a szivacsot.

Havi egyszer szedje le a rotor ház fedelét, és takarítsa ki a rotor házat. Vegye ki a rotort és (javasoljuk) fültisztítóval pucolja ki a mágneses belső részt.  Egy csepp sósav vagy hagyományos vízkőoldó segítségével távolítsa el a levegőcső beérkező részén (1. kép) a vízkőgyűrűt. (fültisztító pálcikával).

 

Levegőcső beállítása: A levegőcsövet (a gyári ajánlással ellentétben) NE vezesse ki az akváriumból! Vágjon le belőle egy akkora darabot, hogy a vízfelszín fölé ágaskodjon, és onnan szívja a levegőt a szűrő. (2. kép)

 

Világítás: A világításnak nem kell folyamatosan mennie. A napi 8-10 óra világítás bőven elegendő ilyen intenzív fényből. A növények sem fotoszintetizálnak többet, és a sok fény csak a zöldalga fejlődését segíti elő. Javasoljuk egy egyszerű időkapcsoló beszerzését, amivel beállítható pl. 1x9 óra vagy 2x5 óra világítási időtartam.

Fénycsöveit 1-1,5 évente cserélje le. Az elhasználódott fénycsövek fényspektruma eltolódik, és ez serkenti az algák növekedését.

 

Vízcsere:

Sose cseréljen vizet és takarítson szűrőt egyszerre. Legalább 1 nap eltérés legyen a két takarítási fázis közt. Ha az akvárium nincs túltelepítve és megfelelő kapacitású szűrője van, akkor lehet egyik héten szűrőt takarítani a másikon pedig 20-25% vizet cserélni.

Sose töltögesse utána az akvárium elpárolgott vizet a víz keménységének ellenőrzése nélkül! A víz rendszeresen elpárolog, de a benne lévő oldott ásványi sók az akváriumban maradnak. Utántöltögetéssel egyre keményebb lesz az akvárium vize, amit a halak nem bírnak (kivétel afrikai sügérek).

 

Fűtés-hűtés:

Az akvárium hőfokát igyekezzen a tartott halak igényeinek megfelelően beállítani. Az akvárium vizének leengedésekor mindig húzza ki a fűtőt. A részleges vízcserekor is elpattanhat a fűtő a túlmelegedéstől. Nyáron a nagy melegekben figyelje az akvárium hőfokát. Ha kezd túlmelegedni (28 fok felett), intenzíven levegőztessen, mert csökken a víz oldott gáz megtartó képessége és fulladni kezdenek a halai. Ha a víz még melegebb (29+), akkor javasoljuk, hogy kapcsolja le a világítást, hisz az is fűti a vizet felülről (kivétel a ledes akváriumok). Ilyenkor használjon intenzívebb levegőztetést és hagyja nyitva az akvárium etető nyílását, hogy jobban tudjon párologtatni az akvárium. Semmi baja nem lesz a növényeknek, ha akár napokig nem világít nekik.

 

Takarítás:

Az akvárium takarításához NE használjon semmilyen tisztítószert! Az üveget kívülről vizes papírral tisztítsa meg. A vízkőtelenítéshez sose használjon ecetet, vagy „modern” szaniter vízkőoldókat! Csak sósavat vagy hagyományos vízkőoldót használjon. Ezekhez, gumikesztyű használata erősen javallott!

Új kavicsok behelyezésénél, nem kell kifőzni azt, elég „bojler” forró vízzel átmosni. Több részletben, kisebb adagokban mossa át a kavicsot, amíg tiszta vizet nem önt le róla. A már bent lévő kavicsot ajánlott rendszeresen egy talajtisztítóval takarítani, egybekötve ezt egy vízcserével. Kiemelten a szűrő alatti részeken kell a mulm-ot a kavicsok közül leszívni.

 

Honlap készítés