Facebook

Márkák-Leírások

 

 

 

Betegségek

KISTESTŰ KUTYÁK JELLEMZŐ BETEGSÉGEI

 

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a kistestű kutyákkal kevesebb a gond: kevesebbet esznek, kisebb a mozgásigényük, lakásban tartva nem csinálnak olyan hatalmas rumlit, mint nagyobb méretű társaik, és így összességében kisebb anyagi terhet is jelentenek. Általánosságban ez valóban így van. Ezért is lehet, hogy hazánkban egyre népszerűbbek a kisméretű ebek, ugyanakkor pontosan emiatt fontos beszélni a leginkább ezeket a fajokat érintő egészségügyi problémákról.

 

Mini kutyáknál – elsősorban a csivaváknál és yorkshire terriereknél – a születést követően vízfejűség jelentkezhet, mely súlyosságától függően, akár néhány hét alatt a kutyus halálhoz is vezethet. A vízfejűség, avagy hidrokefália, kezelése drága és sajnos gyakran eredménytelen is, kevés vízfejűségben szenvedő kutya él két évnél tovább.

 

A hidrokefáliánál sokkal gyakrabban fordulnak elő ortopédiai problémák a kistestű kutyáknál. Ilyen például az örökletes hajlam a térdkalácsficamra, mely hatására a térd porcai elkopnak és a túlterhelés miatt szalagszakadás is bekövetkezhet. De ugyanilyen örökletes jellegű a csípőízületet érintő betegség, mely egyoldali, hátulsó végtagi sántaságot okozhat.

 

A mini kutyák alkarcsontjai kifejezetten sérülékenyek, már kisebb magasságról leugorva is csonttöréshez vezet egy rosszul sikerült földet érés, melyet szinte kizárólag műtéti beavatkozással lehet gyógyítani. A növekedés szakaszában történő tudatos, optimális táplálással hozzájárulhatunk kutyánk csontozatának megerősödéséhez, így csökkentve az esélyt az ilyen sérülések megszerzésére.

 

 

További kistestű kutyákra jellemző betegségekről, tüneteikről és lehetséges kezelési módokról olvashat az alábbi linken elérhető cikkben: https://www.purina.hu/cikkek/kutya

 

A kistestű kutyákat érintő leggyakoribb megbetegedésekről az alábbi linken talál egy összegző videót:

https://youtu.be/dyOlSRH27nU?list=PLZwYO0R0Fp3DgcodV7Gwje9aMwhCrtdeG

 

 

Honlap készítés